WTORKOWA PRZEKĄSKA: Yokan

Co to jest? Bardzo stężona galaretka z białej lub czerwonej fasoli.
Kategoria: Wagashi – tradycyjne japońskie słodycze.
Jak smakuje? Jak żelek przed dodaniem do niego jakiegokolwiek barwnika i zapachu.
Jak bardzo jest obrzydliwe? Foka Oskar ma dziwną awersję do żelków, więc nie jest obiektywny. Dla Foki Meli całkiem zjadliwe.
Czemu to kupiliśmy? Myśleliśmy, że to coś, co kroi się na małe przezroczyste kosteczki i dodaje  w Japonii do różnych deserów na mieście.  Niestety nie, więc tamtego szukamy dalej.
Zastosowanie: Żelki dla wegetarian, bo nie zawiera żelatyny, tylko agar.
Czy zawiera śladowe ilości morza? Gumowatość nasuwa skojarzenia z ośmiornicą, ale ona do niczego się nie przyznaje.
Czy można jeść z sosem sojowym? Pewnie!
Cena: Ćwierć kilo ryżu.

2 Komentarze

  • Uwielbiam yōkan i nie rozumiem, czemu cała moja rodzina kręciła nosem, jak im go przywiozłam z Japonii. Cóż, więcej dla mnie zostało 😉
    Najbardziej lubię taki z białej fasoli z dodatkiem zielonej herbaty! 🙂

  • Jak dla nas bez rewelacji, ale da się zjeść. 😀

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.