WTORKOWA PRZEKĄSKA: Daifuku

Co to jest? Ciastko z kleistego ryżowego ciasta z nadzieniem ze słodkiej fasoli azuki.
Kategoria: Wagashi – tradycyjne japońskie słodycze.
Jak smakuje? Jak makowiec w bezsmakowym kisielu. Nie dajcie się zwieść, że posypka na wierzchu to cukier puder – nie wiemy co to jest, ale nie było ani trochę słodkie.
Jak bardzo jest obrzydliwe? Niezbyt.
Czemu to kupiliśmy? Bo dosłowne tłumaczenie nazwy to – wielkie szczęście. Tego nigdy za wiele.
Zastosowanie: Jak wszystkich innych wagashi – do podawania z zieloną herbatą.
Czy zawiera śladowe ilości morza? Nic nam na ten temat nie wiadomo.
Czy można jeść z sosem sojowym? Pewnie!
Cena: Ćwierć kilo ryżu.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.